Annons

Lina, 41, leder framgångsrikt skogsföretag – karriären tog fart med stormen Gudrun

Hon leder ett snabbväxande företag som hjälper mindre skogliga aktörer att sy ihop sina virkesaffärer.
En utbildning på Allbo lärcenter och jobbet på Vida efter stormen Gudrun satte fart på karriären inom skogsbranschen.
– Det var väldigt roligt under en fruktansvärd tid och man lärde sig massor, säger Lina Sundberg, 41.
Åeke/Herrljunga • Publicerad 11 september 2023 • Uppdaterad tisdag 11:56
Lina Sundberg leder Svensk virkesadministration. Hon kom in på skogsbanan hemma i Alvestatrakten.
Lina Sundberg leder Svensk virkesadministration. Hon kom in på skogsbanan hemma i Alvestatrakten.Foto: Stefan Samuelsson

Hon är vd och delägare i Svensk virkesadministration som vuxit starkt sedan starten 2021. Bolaget var lönsamt redan första året och tar snart in sin sjunde medarbetare.

Tack vare sitt samlade kunnande inom logistik, virkesmätning, IT och ekonomi är företaget en attraktiv samarbetspartner för framför allt lite mindre virkesköpare som inte har möjlighet att bygga upp en egen stab med nödvändig kompetens.

Annons

– Vi är väldigt efterfrågade för vi har en specialistkompetens som är svår att rekrytera. Den kräver utbildning och erfarenhet.

Svensk virkesadministration har sitt säte i Herrljunga dit Lina Sundberg flyttade efter att ha träffat sin man Johan. Men företaget har uppdrag och medarbetare spridda över landet.

Lina Sundberg på kontoret i Herrljunga.
Lina Sundberg på kontoret i Herrljunga.Foto: Tim Andersson Rask

JGA i Linneryd, Ata Timber i Moheda och Småland Timber i Rydaholm är bland kunderna ”hemma omkring” som Lina Sundberg fortfarande säger.

Det är nämligen i Kronobergs län, närmare bestämt på en skogsgård i byn Åeke utanför Hjortsberga i Alvesta kommun, som hon är uppvuxen.

Det var dock inte i föräldrarna Eva och Harald Gustavssons skog som intresset för jobb inom skogsbranschen tog verklig fart, utan på en kvalificerad yrkesutbildning i logistisk och transportekonomi på Allbo lärcenter.

Hon gick först restaurangutbildning på Kungsmad i Växjö och jobbade i köket på Statt. Men Lina Sundberg såg begränsade karriärmöjligheter för den som inte var beredd att flytta till en större stad och det ville hon inte.

””Jag hade nog en egen liten syn på att ”inte ska väl jag satsa stort”, om man får vara så typiskt tjejig. Men jag är väl lite en sådan person, så det är tillsammans med Roger som jag får lite mer ryggrad.””
Lina Sundberg, företagare

– Då dök utbildningen i logistik upp. Det är lite fart och fläkt som jag gillar, att det händer mycket, precis som i restaurangköket.

Hon gjorde först praktik på Ata och när stormen Gudrun blåst över såg hon sin chans. Ringde runt och lyckades få jobb på Vida innan utbildningen ens var klar.

Hon fick stort ansvar, blev terminalchef på det enorma lagret med stormtimmer i Byholma och började bygga upp ett stort kontaktnät. Samtidigt fick hon förståelse för alla aktörer som är inblandade i en virkesaffär.

– Det tiden blev helt avgörande. Jag hade en otroligt bra chef som lyfte mig. Det var en anda av att hjälpas åt i allt det kaoset. Det gav en förutsättning att lära sig väldigt mycket.

Annons

Efter några år flyttade Lina Sundberg till Sydved där hon jobbade mycket med att försörja sågverk med virke.

Lina Sundberg har hunnit jobba i många olika roller i skogsbranschen.
Lina Sundberg har hunnit jobba i många olika roller i skogsbranschen.Foto: Emilia Dalén

Sedan fortsatte hon till SDC, föregångaren till dagens Biometria, en ekonomisk förening där 850 skogliga aktörer är delägare.

Uppdraget är att kvalitetssäkra skogsnäringens affärer genom att upprätta gemensamma mätstandarder och affärssystem.

Där föddes Lina Sundbergs affärsidé när hon såg att säljare, köpare, transportörer och entreprenörer kunde sin del, men att det ofta saknades någon som hade koll på helheten i en virkesaffär.

Hon började sälja konsulttjänster, men nådde snart taket för sin kapacitet. Trots att hon verkar vara en företagsam kvinna, behövde hon dock en extra knuff för att väga ta nästa steg.

Lina Sundberg träffade sin affärspartner Roger Johansson på Linkedin under pandemin.
Lina Sundberg träffade sin affärspartner Roger Johansson på Linkedin under pandemin.Foto: Johan Jeppsson

Under pandemin var hon aktiv inom yrkesnätverket Linkedin. Där kom hon i kontakt med Roger Johansson, en annan kronobergare i förskingringen, med uppväxtår i Hovmantorp men nu bosatt i Skellefteå.

Han har också jobbat på Vida, men framför allt varit chef på Sveaskog. I dag är han egenföretagare inriktad på investeringar i skogsbranschen.

De uppfattade samma behov och startade Svensk virkesadministration tillsammans innan de hade hunnit träffas fysiskt en enda gång. De delar på ägarskapet, Lina Sundberg leder den dagliga verksamheten och Roger Johansson finns med som bollplank tillsammans med ytterligare två styrelseledamöter.

– Det är ett fantastiskt strongt jobb hon har gjort med det här. Det är inte enkelt att bygga upp ett företag så snabbt, säger Roger Johansson.

Lina Sundberg tycker att styrelsen har gett henne det nödvändiga stödet för att lyckas.

Annons

– Jag hade nog en egen liten syn på att ”inte ska väl jag satsa stort”, om man får vara så typiskt tjejig. Men jag är väl lite en sådan person, så det är tillsammans med Roger som jag får lite mer ryggrad.

Med den ryggraden vill Lina Sundberg inte bara att Svensk virkesadministration ska vara den självklara partnern att söka hjälp av i virkesaffärer. Hon hoppas också kunna bidra till att bevara en mångfald av aktörer inom skogsnäringen.

– Det blir färre och färre som äger sågverk till exempel. Jag som skogsägare kan vara ganska bekymrad över att det blir Vida, Södra och möjligen Derome ute på västkanten Vi behöver måna om de här olika mindre aktörerna också.

Fakta

Svensk virkesadministration

Bolaget säljer administrativa tjänster framför allt avseende råvara och logistik inom skogsbranschen.

Omsättning: 3,2 miljoner kronor (2022).

Rörelseresultat: 142 000 kronor (2022.

Ägare: Lina Sundberg och Roger Johansson.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Mera Alvesta med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons